Suroviny
500g hladké mouky
1 prášek do perníku
strouhaná citronová kůra
250 g medu
trochu teplého mléka
200 g namletých oloupaných mandlí
150 g moučkového cukru
vejce a loupané mandle na ozdobu
tuk na vymaštění plechu
Postup
Asi dva dny předem spaříme mandle vroucí vodou, oloupeme je a necháme oschnout, aby šly dobře namlít.
Med rozehřejeme v teplém mléce. Mouku, cukr, prášek do perníku, citr. kůru a mleté mandle dáme do mísy, přidáme teplé mléko s medem a vypracujeme těsto. Ihned vyválíme těsto na plát asi půl centimetru silný, vykrajujeme různé tvary a pokládáme na vymaštěný plech. Perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme půlkou mandle. Pečeme v předehřáté troubě ( 180°C, asi 10 minut péct). Perníčky necháme alespoň 10 dní rozležet.